En aquesta part del món tendim a l´antiamericanisme, i no sense raó la majoria de vegades. Una de les coses que més se´ls ha criticat als Estats Units és no haver signat el protocol de Kyoto, cosa especialment greu tractant-se del país més contaminant del món.
S´ha dit prou que Espanya sí que va signar el protocol, obligant-se a reduir com a mínim en un 5 % les seves emissions de gasos d´efecte hivernacle. El que no s´ha dit tant és que l´estat espanyol, no només no ha complert el seu compromís, sino que ha augmentat les seves emissions en un 40 %.
L´actitud espanyola em sembla doblement reprovable. En primer lloc perquè agreuja un fenomen - el del canvi cimàtic - que, si bé és de conseqüències mundials, té una incidència particularment greu a la península ibèrica, com assenyalen els experts. En segon lloc, perquè signar el protocol va ser, al seu moment, un d´aquells actes que permeten a un estat vendre´s bé a la resta del món, com un país responsable i solidari. El govern de Washington també hagués pogut quedar bé i signar el protocol, i acabar-lo incomplint a la pràctica. S´hagués estalviat moltes crítiques, però no ho va fer. Els nordamericans seran insolidaris amb el planeta, però com a mínim van tenir la coherència de no signar un protocol que no anaven a complir. Una coherència que és també econòmica, ja que l´incompliment no és gratis (els països que contaminen més del compte han de comprar drets d´emissió a altres països).
Espanya, en canvi, va optar per sumar-se a un acord per després incomplir-lo. Aquesta actitud no és nova, és la mateixa que va tenir signant la Carta de Llengües de la Unió Europea, amb la que es comprometia a tenir una actitud preferencial respecte el català, el basc i el gallec. Només cal recordar que ha estat la pròpia UE la que ha assenyalat que Espanya incompleix els principis de la Carta, posant-la com a exemple de model desigual en matèria lingüística, on una llengua gaudeix d´un status privilegiat i la resta hi queden subordinades. El mateix es podria dir en altres àrees on el discurs oficial va en un sentit i la realitat en l´oposat.
Trobo a faltar, per part de tots els sectors tan donats a acusar els Estats Units de doble moral, el mateix esperit crític sobre l´incompliment d´Espanya del protocol de Kyoto, on el servei de meteorologia va recórrer a l´argument del canvi climàtic per explicar l´estranyíssima tempesta "Delta", que amb vents d´uns 200 km / hora va provocar set morts a les illes Canàries i importants destrosses materials.