19 de juliol 2006

Apostes: balanç i perspectives

El grup de les apostes (Jordi, Antonio, Xavi, Joan i jo mateix) ha complert la seva primera temporada. Després de diferents intents d´organitzar les nostres "porres", les apostes per internet s´han consolidat com el sistema més transparent i fàcil de gestionar. Es el moment de fer-ne balanç.

A. La part positiva: compliment dels objectius

Hem complert els dos objectius inicials, que eren, en primer lloc, viure amb més intensitat els resultats esportius, i en segon, que això no ens costés gaires diners, sino al contrari, guanyar-ne. La inversió inicial (100 € el 12/03/2006) ha crescut fins als 154,7 € cinc mesos després. Hem tingut un saldo màxim de 181 €, després de la final de la Champions, i en cap moment hem estat en números vermells. Fins i tot podríem haver arribat als 232 € de no haver restringit de 10 a 5 € per cap aquella aposta extraordinària. A excepció del Jordi, que ha tingut un mundial fluixet, com el Ronaldinho, tots els altres hem aconseguit ingressar més del que hem apostat. Per tant, el balanç és positiu, i més tractant-se d´una primera temporada, en la que no teníem experiència.
No obstant, tot es pot millorar, i s´observen algunes tendències que no són bones:

B. La part negativa: poca activitat apostadora i distribuïda de forma desigual

Malgrat els bons resultats, el grup aposta més aviat poc, i de forma molt poc uniforme. Una dada: el màxim apostador - el Jordi - s´ha jugat 66 euros, que és cinc cops i mig més que qui se n´ha jugat menys (el Joan, amb 12, que ha apostat a un únic partit en tota la temporada). L´esperit dels torns era que tothom participés més o menys per igual, o que les diferències fossin en funció de com li anessin les coses a cadascú. Contribuir per igual en les apostes reforçava el concepte de tenir dret al 20% del pastís, amb independència dels resultats individuals. L´important és participar, que deia l´ideal olímpic. En canvi, el 40% del grup (el Jordi i jo mateix) hem invertit més de 2/3 parts dels diners. I més que podia haver estat, ja que veient el panorama, vaig invertir uns 40 € durant el mundial fora del grup (amb 3 € de benefici, per cert). La filosofia dels torns era també contenir les apostes, i no coincidir en els mateixos partits. El torn tocava un cop cada 5 setmanes - uns 8 cops a l´any -, que és una freqüència molt assequible, però que malgrat tot no ha impedit que durant moltes setmanes ningú hagi apostat. Paradoxalment, l´èxit de la Champions i els 51 € que ens va aportar va deixar pas a un període de paràlisi, malgrat que aquesta temporada acabava amb un mundial. Si trobem excessiva aquesta petita disciplina, o en el seu defecte, avisar el següent perquè reculli el torn, no sembla que valgui molt la pena mantenir obert un compte d´apostes, que cal recordar que no és un compte corrent. Si els diners que hi tenim no els movem, es devaluen més d´un 3% per any. En aquest sentit, si algú no té ganes de participar, o és massa avers al risc, o no té temps, o el que sigui, que ho digui ara, abans de començar la nova temporada, que li retornarem els 20 € aportats més els 10,9 de beneficis. Si algú ho vol deixar, cap problema. I si no, molt millor, però els qui formem part del grup crec que hem de tenir una disposició similar a participar. I més en aquesta temporada que serem socis de la penya barcelonista 100x100, i que per tant quedarem més cops per a veure partits del Barça, donant peu a apostes tal com va passar el dia de la final.

C. Canvis per a la propera temporada

En vista del que ha funcionat menys bé en aquesta, proposo els següents canvis per a la nova temporada 2006/07:

- Desaparició dels torns

Ja que problema de que ens sol.lapem o de que apostem massa no es veu, que tothom aposti quan vulgui. Sempre, això sí, avisant els altres amb antelació, i donant alguna explicació sobre el motiu de les apostes. Així tots n´aprenem, tant si la teoria exposada es valida amb el resultat com si no. Més enllà de la pasta, té gràcia que la gent es mulli exposant els seus raonaments esportius. Això sí que s´ha vingut fent bé durant la temporada, amb alguna excepció que altra i les apostes en directe, que són bastant "incomentables". A més, avisant donem l´oportunitat de reaccionar amb apostes de signe contrari "neutralitzants", si no estem gens d´acord amb l´aposta.

- Incentivar la participació amb premis entre nosaltres

El sistema no ha de ser rígid, ja que l´objectiu primordial és divertir-se, potser abans i tot que guanyar calers, però no és correcte que algú es mantingui pràcticament al marge i continuï tenint dret al mateix pastís que els que han anat participant. A més, no apostar va contra l´essència d´un grup d´apostes. Per tant, crec que convé fomentar una certa competitivitat o "pique" sa entre nosaltres mateixos - que és l´essència de tota 'porra' - . I això ho podem fer establint dos premis entre nosaltres al final de la temporada.

- Premi al màxim recaptador

Es una forma d´incentivar la participació. Guanya qui més diners ha generat durant la temporada. A primera vista, sembla fàcil de guanyar, perquè n´hi ha prou de fer moltes apostes, però com que els drets d´aposta són limitats (a no ser que es facin noves aportacions en metàl.lic), endur-se el premi té el seu mèrit.

- Premi al millor apostador

Guanya qui més rendibilitat obté. Per guanyar, caldrà no ser qui menys diners hagi apostat durant la temporada. En cas contrari, s´incentivaria que, si has començat amb una rendibilitat espectacular (tipus el "hat trick" inicial de l´Antonio la temporada passada), et volguessis "plantar" i no apostar durant la resta de temporada.

Com pagaríem aquests premis ? lògicament, això és un joc de suma zero, és a dir, el que guanyen uns ho perden uns altres. El pressupost per a premis sortirà de la meïtat de l´excedent acumulat durant la temporada. Per exemple, aquesta temporada, que hem generat uns beneficis de 54,68 €, repartiríem la meïtat (27,34 €) a parts iguals, com fins ara. L´altra meïtat, però, nutriria els dos premis, a raó de 13,67 € cadascun.

El premi a la rendibilitat se l´hauria endut l´Antonio, de carrer, que ha superat el 150%. El premi al màxim recaptador seria per al Jordi, que ha recaptat 66 €. Com que l´Antonio i jo rondem els 50 € recaptats, és de suposar que si s´hagués aplicat la fórmula, tots dos hauríem pitjat l´accelerador durant el mundial per atrapar el Jordi i endur-nos el premi. Hauria tingut la seva gràcia i emoció, i aquesta és la justificació d´establir aquests premis, que no es pagaran en metàl.lic, sino que augmentaran o disminuiran la nostra participació sobre el saldo total, que deixarà de ser del 20% necessàriament. Seguint amb l´exemple d´aquesta temporada, si liquidéssim el compte ja no tocaríem a 30,9 € per cap. Tocaríem, en principi, a:

i) Aportació inicial = 20 €
ii) El 50 % de l´excedent de la temporada per capita = (0,5 * 54,68) / 5 = 5,47 €.

Per tant, els que no tinguessin premi tindríem dret a 25,47 €.
Els que tinguessin premi, tindrien dret a 25,47 + 13,67 = 39,14 €.

Amb el nou sistema passem d´una fórmula "comunista" a una de "capitalista" però amb un estat molt protector, que dedica la meïtat de la riquesa a compensar rendes. En cas que tanquéssim la temporada amb pèrdues, ho faríem a la inversa, és a dir, adjudicant els "premis" - que serien realment càstigs, perquè serien negatius - al pitjor apostador i a qui menys calers hagi recaptat.

- Sanció per inactivitat


En un grup de cinc, és d´esperar que cadascú es jugui aprox. un 20% dels diners apostats durant la temporada pel grup. Si es juga menys d´un 10%, a final de temporada, com a sanció el seu excedent serà repartit entre la resta del grup. Si es juga menys d´un 5%, i no justifica el motiu, haurà de pagar tot el seu saldo a la resta del grup, o bé quedar exclòs del grup d´apostes per a la següent temporada.

E) Seguiment

Totes les apostes fetes a partir de l´1 d´agost del 2006 es comptabilitzaran amb el nou sistema. Jo mateix faré un nou Excel (la idea és tenir un arxiu diferent cada temporada), en el que veurem com va evolucionant (esperem que creixent) l´import dels premis de final de temporada i quina posició ocupem per aconseguir-los.

F) Aprovació del nou sistema

De la manera més democràtica i transparent possible. Jo hi voto a favor, i la resta ja us anireu pronunciant. Si no ho feu, s´aprovarà a la forma del nou estatut, amb una participació penosa. Espero que no sigui el cas i que digueu alguna cosa, i amb això penso també en propostes vostres o idees que puguin ser una millora al sistema.

Ja queda poc per la 2na temporada, en la que crec que hem de marcar-nos com a objectius superar la participació d´aquesta i doblar el saldo inicial (arribar a 200 €). Que la sort ens acompanyi!!


4 comentaris:

R2K ha dit...

: )

Antonio ha dit...

Hola a tothom.

D'entrada estic d'acord amb el nou sistema. D'una banda ja no m'he de plantejar si em toca o no em toca apostar una setmana determinada perquè de vegades m'ha passat (recordeu que no només faig apostes sobre fútbol) veure que hi havia una carrera de F1 o de motos, o un event d'altre tipus (torneig de tenis o el que fós) que no sabía si era convenient o no fer la aposta.

D'altra banda el fet de que hi hagin premis i penalitzacions per no jugar incentiva que els diners que vaig posar es vagin movent i que tothom participi del pot aconseguit perquè si es veritat (gràcies David) que sembla ser que he estat efectiu crec que hauré apostat unes quatre vegades, el que ha estat superat ampliament tant per el Jordi com per el David. Si arribo a tenir menys sort la final de la Champions hagués estat una bona lotería.

Puntualitzar només que les penalitzacions hauríen de ser sempre referent a l'excedent. Si no he jugat els calers les guanyances del grup no m'han de pertanyer, estic d'acord, però no crec que sigui convenient treure'm també els diners que vaig posar, encara que hagi jugat menys del 5%. Si aquesta persona que no ha jugat gens no el hagués posat d'un bon començament perquè s'hagués adonat a temps que realment no l'interesava el tema el resultat hagués estat el mateix! Proposo doncs que si una persona es juga menys del 5% del saldo inicial pugui recuperar el saldo que li quedi (si a la seva aposta mínima no ha guanyat res, mala sort). Dit d'una altra manera, posar el límit al 10% i deixar-nos de la perdua del saldo. Vet aquí la meva primera esmena al nou Estatut del nostre club d'apostes particular.

Per últim un darrer apunt, respecte ara al resultat de l'any anterior. Que fem del 54,7€ que hem guanyat. Fem una copeta? El fem servir per pagar-nos un soparet? Donarem sortida a aquests calerons? Jo crec que fer una cosa així acabaría de decidir-me en ferm en repetir la experiència l'any que bé.... Que no només de fútbol viu l'home, jeje.

I per no acabar amb aquest nou Estatut "puliéndomelo con un cepillo" com va dir un històric dirigent socialista, ho deixo aquí. Que tinguèu vosaltres també unes bones vacances si no ens veiem abans.

Una salutació,

Antonio.

Joan ha dit...

Holoroles!!!

Casi, completamente de acuerdo, José María!!!

Respecte la sanció per inactivitat, em sembla bé promoure que els components del grup siguin actius apostant, però potser fer ús d'un percentatge respecte el total dels diners apostats durant la temporada per la resta del grup no sigui la millor forma d'aconseguir-ho.
Això és degut que el total de diners apostat no té per què anar lligat necessàriament a un increment de l'activitat. Per exemple, cadascun dels quatre components del grup podría fer una única aposta trimestral de 20 euros (320 euros apostats en un any amb nomès quatre apostes per persona). El cinquè component del grup hauria de superar 16 euros apostats (5% dels 320 euros). Però aquest podria realitzar quinze apostes d'un euro i ser sancionat, tot i havent estat el que més apostes hagués realitzat.

Potser s'hauria d'aplicar un nombre mínim d'apostes (per exemple 10 apostes l'any) o bé un percentatge del total d'apostes del grup. En qualsevol cas, el sistema hauria de demostrar que la persona pràcticament no ha participat.

El reste em sembla bé. Segur que aquest nou estatut farà que encara ens ho passem millor!!!

Per cert, si l'objectiu primordial és divertir-se, crec que els diners guanyats haurien d'anar destinats a promoure sortidetes nocturnes com les d'abans (sopar de tapes, xupitos jugant al duro, discoteca, esmorzar un shawarma, o dos... ;-)

Apa, fins aviat!!

Joan

jordi ha dit...

Nou Estatut. En semblava bé el que teníem fins ara, ja que particularment l'he fet servir intensivament i en sembla bé el que està a punt de sortir ara, encara que Antonios i Joans fent el paper del PSOE l'estiguint esmenant.Fora bromes, em sembla bé tot el que proposes, per tal d'assolir més participació, més conya i emoció. No crec que ens fem rics ni falta que fa, es tracta de passar-ho bé.Ara,estic d'acord amb l'Antonio de rebaixar una mica les penalitzacions.Pel que fa al repartiment dels guanys, jo crec que ara no podríem anar ni al Macdonalds. Com a bon economiste soc partidari de reinvertir-los. Com que estic d'acord però en fer algun soparet i/o cervesstes, proposo destinar un % fixe dels guanys per finançar un o dos sopars a l'any amb gresca inclosa. Animeu-vos que segur que aquest any farem pujar això com l'escuma, particularment necessito pensar que tindrem sort. Us explico perquè: durant 3 anys he estat jugant a la mateixa combinació a la primitiva. Fa uns mesos que l'he deixat de fer perquè anava molt liat. I el que són les coses, aquest cap de setmana miro de casualitat el diari i.... allà eren.... 5 dels 6 números de la meva combinació!! quasi 2.000 € que haurien d'estar a la meva butxaca!!! prefereixo no pensar que hagués passat si en comptes de 5/6 em trovo un 6/6... estem parlant d'1 milió d'euros i d'un més que segur atac de cor.... per tant vull pensar que això és un senyal de bona sort i que n'hi haurà més aviat.
Si no ens veiem bones vacances a tots!!